Boliglån i pengeinstitut

Som køber skal du betale udbetalingen kontant og som regel udsteder køber et sælgerpantebrev, der dækker resten af købsbeløbet (udover realkreditlånet). Hvis du ikke har sparet nok op til udbetalingen, må du til din bank for at låne. De fleste banker tilbyder boliglån med lave renter, og det er ubetinget billigere end at forsøge sig med mindre seriøse udlånere. En fordel ved at låne i din bank, er også at de kender dig bedre og hvis du skulle komme i økonomiske vanskeligheder i fremtiden, vil de nok være lettere at tale med.

Om at indløse pantebrevet

Det kan være en god forretning at indløse sælgerpantebrevet. Det vil sige at i stedet for at udstede et sælgerpantebrev, betaler du beløbet kontant til sælger. Derved kan man ofte opnå et par procents rabat på den del af købesummen. Desuden slipper du for omkostningerne til at tinglyse pantebrevet.

Hvis du ikke har pengene til at indløse pantebrevet, kan din bank hjælpe dig med et lidt større boliglån. Det har den fordel at du som regel har bedre muligheder for at betale lånet af hurtigere, hvis din økonomiske situation forbedres.

En anden fordel ved at indløse pantebrevet opstår ved en evt. senere konvertering af dit realkreditlån. Hvis du har optaget et obligationslån kan det være en fordel at konvertere til en højere eller lavere rente, alt efter renteudviklingen. Når du gør det skal pantebrevet som regel tinglyses igen, da kreditor skal acceptere at ligge efter det nye lån i prioritetsrækkefølgen. Hvis du fra starten har indløst pantebrevet sparer du derved tinglysningsgebyret (1.400 kr.) plus lidt ekstra besvær ved konverteringen.

Hvad skal du være opmærksom på ?

Det kan være en god ide at snakke med din bank om at sammensætte dit boliglån, så det fungerer som en kassekredit. Det vil sige at din løn går ind på samme konto som lånet. Det betyder at du i en periode (til du har brugt din månedsløn) har haft et mindre lån end ellers. I praksis kan det betyde at boliglånets løbetid kan nedbringes betragteligt. Du bør dog stadig indgå en aftale om at der skal betales et fast afdrag hver måned (i praksis betyder det at din kassekredits maksimum nedbringes med et beløb hver måned) - ellers risikerer du at du mister overblikket over hvor meget du skylder og ikke får betalt lånet tilbage. Det kan betyde at du betaler alt for mange renter til banken.

For et større boliglån vil banken som regel kræve sikkerhed i boligen i form af et tinglyst pantebrev. Det bør du prøve at undgå - lånet skal du jo betale under alle omstændigheder og tinglysningen af et pantebrev koster 1.400 kr. i afgift.


Fakta om Finansiering

Generelt om boligfinansiering

Skatter og afgifter

NB: Disse sider rummer kun generel vejledning. Du bør søge professionel rådgivning, inden du træffer afgørende beslutninger om finansieringen.