Introduktion til obligationslån

Et obligationslån er den simpleste form for realkreditlån. Ved optagelsen af lånet udsteder realkreditinstituttet et antal obligationer, som så sælges på børsen. Kursen på obligationen (det beløb, som køberne af obligationen vil betale) afgør det beløb, som du får udbetalt. I det følgende har vi opstillet et kort eksempel, der viser hvordan det hænger sammen:

Eksempel

Du har købt et nyt hus og beslutter dig for et 5 % obligationslån, hvor kursen ligger på 80. Det betyder at for hvert 1.000 kr's obligation får du 800 kr. udbetalt. Huset koster 1.000.000 kr. og heraf skal du så låne 80% som obligationslån (det maksimale du må låne som realkreditlån). Lånet skal altså indbringe dig 800.000 kr. og det betyder at du skal udstede 1.000 obligationer á 1.000 kr.

Din obligationsgæld bliver således: 1.000.000 kr. (1.000 x 1.000) og det er dette beløb, som skal betales tilbage, men kursværdien af restgælden er kun 800.000 kr. Dette kurstab (200.000 kr.) kan ikke trækkes fra i skat (til gengæld beskattes du ikke af evt. gevinst når lånet lægges om). Derfor optages obligationslån oftest i obligationer, der ligger så tæt som muligt på kurs 100. Obligationslån må ikke optages med en pålydende rente under mindsterenten.

Kursens udsving

Kursen på obligationerne afhænger af renten. Et typisk realkreditlån løber 30 år. Og det betyder at kursen på de underliggende vil svinge både op og ned i denne periode. Det betyder dog ikke noget for den månedlige ydelse, som fastlægger ved optagelsen af lånet.

Du skal dog være opmærksom på at fra du søger lånet til det hjemtages kan kursen svinge. Hvis kursen falder i den periode, betyder det, at du får mindre for dine obligationer end forventet. Du skal så selv stille med et større beløb i kontanter (evt. optage et større boliglån i banken). Hvis kursen derimod stiger i perioden betyder det at du får mere udbetalt end forventet og dette beløb kan du så bruge som du har lyst til - evt. til at nedbringe boliglånet i banken. Hos realkreditinstituttet kan du tegne en kurssikringsaftale, hvor du fastlåser kursen på dine obligationer. Det er altid en god ide, særligt hvis der er lang tid til hjemtagelsen af lånet.


Fakta om Finansiering

Artikler om realkreditlån NB: Disse sider rummer kun generel vejledning. Du bør søge professionel rådgivning, inden du træffer afgørende beslutninger om finansieringen.