Introduktion til kontantlån

Som ved et obligationslån tilvejebringes lånet ved at et realkreditinstitut sælger obligationer på børsen. Forskellen i forhold til obligationslånet er, at her sælges tilstrækkeligt med obligationer til at dække det ønskede lånebeløb. Dette beløb kaldes lånets hovedstol og herudfra beregnes den månedlige ydelse. Det betyder altså, i modsætning til obligationslånet, at hvis kursen ændrer sig fra du ansøger om lånet til det hjemtages kan din ydelse ændre sig. Hos realkreditinstituttet kan du tegne en kurssikringsaftale, hvor du fastlåser kursen på dine obligationer. Det er altid en god ide, særligt hvis der er lang tid til hjemtagelsen af lånet. (Læs mere om kurssikring her…)

I modsætning til obligationslånet får du altid det fulde lånte beløb udbetalt (naturligvis fratrukket lånegebyrer og kurtage). I det følgende har vi opstillet et kort eksempel, der viser hvordan det hænger sammen:

Eksempel

Du har købt et nyt hus og beslutter dig for et 6 % kontantlån, hvor kursen ligger på 80. Det betyder at for hvert 1.000 kr.'s obligation får du 800 kr. udbetalt. Huset koster 1.000.000 kr. og heraf skal du så låne 80% som kontantlån (det maksimale du må låne som realkreditlån). Lånet skal altså indbringe dig 800.000 kr. og det betyder at du skal udstede 1.000 obligationer á 1.000 kr.

Din obligationsgæld bliver således: 800.000 kr. (1.000 x 800) og det er dette beløb, som skal betales tilbage.


Fakta om Finansiering

Artikler om realkreditlån NB: Disse sider rummer kun generel vejledning. Du bør søge professionel rådgivning, inden du træffer afgørende beslutninger om finansieringen.